E&K leiterplatten

Open Deur Dag - een daverend succes
29.10.2010

Voor het eerst heeft E&K GmbH een open-deur-dag op haar terrein georganiseerd. In plaats van op de Electronica beurs in München te gaan staan, zoals gewoonlijk, heeft men deze keer de klanten naar Heinsberg uitgenodigd.

Kort samengevat: de bezoekers waren enthousiast over de presentatie van het middenstandsbedrijf.

De directie gaf een kort overzicht van de activiteiten in de afgelopen jaren, maar legde ook uit, wat de verwachtingen voor de toekomst zijn.

Dhr. Jürgen Nitsche (Semetec Leiterplattentechnologie) vertelde in zijn voordracht over technologieën die met name in de voortschrijdende LED-technolgie worden toegepast. Hij demonstreerde onder andere innovaties op het gebied van kleurvaste soldeerafschermlakken (SD 2496 TSW van Lackwerke Peters) en geïsoleerde metalen substraten (MS). Tenslotte lichtte dhr. Nitsche verschillende problemen bij de productie van vlakke componenten toe, die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en produktiviteit van de printplatenproductie.

Vervolgens gaf dhr. Ralf Karthaus (Panasonic Electric Works) een uiteenzetting over de ontwikkelingen op het gebied van de basismaterialen, met name de ontwikkeling op grond van de RoHS conformiteit. De heer Karthaus liet het verloop bij de productie van het basismateriaal zien en maakte een vergelijking tussen de conventionele en de nieuwe materialen, met betrekking tot hun CAF-resistance, CTE en High-TG, om maar enkele sleutelwoorden te noemen.

Tijdens de lunch werden veel interessante gesprekken gevoerd. Vervolgens kregen de bezoekers een rondleiding door de productiehallen.

"De bezoekers waren zeer onder de indruk van de complexiteit van onze productieprocessen, van het moderne machinepark en van de grootte van onze productie faciliteiten. Wij danken alle bezoekers voor de getoonde belangstelling in ons bedrijf. Wij zijn al op zoek naar nieuwe topics voor de volgende open deur dag ", deelde het bedrijf mede.

Positieve orderontwikkeling
02.03.2010

Het bedrijf E&K Leiterplatten in Heinsberg profiteert van stabiele  levertijden voor de productie in eigen huis. Door de al lang bestaande partnerschap met leveranciers in het Verre Ooosten kunnen serieleveringen uit het Verre Oosten in 3-5 weken worden gerealiseerd. In 2009 werd de sector getroffen door een aanzienlijke vermindering van de capaciteit, hoofdzakelijk vanwege fabriekssluitingen en faillissementen. Hierdoor ontstonden zeer lange levertijden. Dit werkt in het voordeel van  E&K Leiterplatten, omdat zij stabiele levertijden kan garanderen. E&K Leiterplatten GmbH wil de instroom van nieuwe opdrachten verder verhogen en op deze wijze een optimaal benutting van haar productiecapaciteiten te bereiken. De onderneming kijkt nu al zeer positief naar het jaar 2010 en is ervan overtuigd een toename van de omzet te kunnen realiseren.

Hans-Peter Kleuters beantwoordt onze vragen
10.12.2009

5 vragen & 5 antwoorden: De  Q & A van vandaag werd door dhr. Hans-Peter Kleuter, directeur van de pcb-fabrikant E&K Leiterplatten GmbH, beantwoord.

Hoe goed heeft u het jaar 2009 en de economische inzinking kunnen  weerstaan?
E&K  Leiterplatten GmbH kreeg in de eerste 5 maanden van 2009 te maken met een teruggang van de orders. Medio 2009 nam het aantal orders weer toe, in verband met nieuwe ontwikkelingen, waarbij nu de vrijgave van serieproductie tot een duidelijk gestegen omzet leidde. Wij hoefden dit jaar geen werknemers te ontslaan en ook geen werktijdverkorting in te voeren. Dit jaar zullen wij met een daling van het opdrachtenvolume van ca. 20% afsluiten.

Welke maatregelen zijn voor de Europese printplaten-industrie noodzakelijk om te kunnen blijven bestaan?
The Europese PCB-industrie lijdt eronder dat wij niet meer in een markteconomie leven, waar de reële kosten de prijs bepalen. Een voorbeeld zijn de elektriciteitskosten, waar een op de beurs verhandelde waarde de kosten bepaalt.  De Ecotax, de belasting voor hernieuwbare energie, de kosten om in pieken in de elektriciteitsvraag te kunnen voorzien, drijven de kosten omhoog, zonder dat hier een tegenprestatie tegenover staat en halen het concurrentievermogen omlaag. Wij kunnen ook niets doorfactureren naar de klant als zij niet in volle omvang gebruik maken van onze productiecapaciteit. De gasprijs is gekoppeld aan de prijs van olie. De bezineprijs verandert meerdere malen per dag. Hiervoor is geen enkele zinnige reden. Met de zuiveringsheffing moeten steden en gemeenten hun begrotingen saneren. Heffingen en verplichtingen die door de overheid worden opgelegd zijn vaak onzinnig en drijven de kosten op. Een collega uit India produceert  achtmaal zoveel als wij en heeft dezelfde elektriciteitskosten …. Daarover zouden onze politici eens moeten nadenken.

Op welke gebieden ziet u de sterkste groeimogelijkheden voor uw bedrijf?
Wij zien mogelijkheden tot groei enkel in de verbreding van de klantenbasis die grote waarde hecht aan goede service, deskundigheid, korte reactietijden en goede kwaliteit.

Zijn er voor 2010 nieuwe investeringen gepland?
Wij hebben investeringen gepland in de tweede helft 2010. Wij wachten eerst de ontwikkelingen af.

Waar ziet u - als Europese PCB producent - uw concurrentie?
Onze concurrentie is niet alleen hier in Duitsland of in Europa te vinden, maar over de hele wereld. In Duitsland zijn er bedrijven waar een kapitaalkrachtig moederbedrijf achter staat. Daadoor kan men zich permitteren, bij teruglopende orders dumpingprijzen te hanteren. Door het kiezen van een bepaalde locatie voor het bedrijf kan men hier in Duitsland subsidies aanvragen, wat ook zijn neerslag in de prijzen vindt. In 2008 ontvingen wij wekelijks een à twee e-mails, waarin een Asiatische producent zijn diensten aanbood. Nu, in 2009, zijn er dagen waar wij door vijf verschillende producenten worden benaderd die op de Europese markt voet aan de grond willen krijgen.

Hercertificering volgens ISO 9001_2008
02.12.2009

Het goed georganiseerde kwaliteitsmanagement van E&K werd voor het eerst in 2006 volgens ISO 9001:2000 gecertificeerd. Nu, in november vond de hercertificering volgens de vereisten van ISO 9001:2008 plaats. De in Heinsbruch-Oberbruch gevestigde PCB producent doorstond dit hercertificeringsaudit zonder afwijkingen.

In Heinsberg, dicht bij de Nederlandse grens, produceerd het middenstandsbedrijf met 30 werknemers printplaten voor de Europese markt. Daarnaast  importeert het bedrijf series die in China e Taiwan worden geproduceerd. "Vol lof waren de auditoren met name over de orde en hygiëne in de werkomgeving en over de systematische opleiding en bijscholing van nieuwe werknemers."